the fishermen

Press play*

There is a lake in Hanoi called Ho Tay. One day we walked there, i was dreaming of putting my feet in the water. But. When i saw the water i changed my mind. It was rather a stinky dirty pond with dead fish lying upside down on the surface.

We walked along the coast, and i was surprised there were some fishermen. Could something live in this water? We stood still and waited with the fishermen.

Then, suddenly something happened. One fishing line got tighten. Was there a fish? A big fish? The man was pulling and sweating and pulling.. And then, we all realized; the hook was stuck in the bottom. Oh no, what next? The fisherman doesn´t look happy at all. He takes his shirt off, and he walks straight in to the water. He starts to swim, and he has to dive quite some time until he reaches the hook. There has gathered some crowd on the coast, waiting for the man. Finally he comes back, spitting the dirty water around, swearing (i guess, it happened in vietnamese though). The fishing continues, people go on, plastic swans on the other side have missed the whole show.

*

Hanoissa on järvi nimeltä Ho Tai. Eräänä päivänä teemme sinne retken, mieleni teke upottaa varpaani veteen. Mutta ei sitten kuitenkaan. Vedessä kelluu muovia ja muuta moskaa, pari pulleaa kalaa vatsa ylöspäin keinuu sen sottaisilla laineilla.

Kävelemme eteenpäin, ja yllätys yllätys, tapaamme kalastajia rantatörmällä. Onko tässä järvessä vielä jotain elämää? Päälle päin sitä ei uskoisi. Jäämme seuraamaan kalastajia, jos osaisin kieltä kysyisin että nappaako?

Kohta alkaa tapahtua. Yhden ongen siima kiristyy, mies nappaa siitä kiinni ja kiskoo. Kala? Iso kala? Mies kiskoo ja hikoilee ja kiskoo otsa kurtussa, ja pian se selviää; koukku on jäänyt kiinni pohjaan. Mitäs nyt? Mies ei näytä varsin tyytyväiseltä. Hän tempaisee paidan pois päältään ja kahlaa mutaiseen veteen. Koukku on pitkällä ja syvällä vedessä, ja mies joutuu sukeltamaan aikansa ennenkuin saa sen kiskottua irti. Rannalle on sillä aikaa kerääntynyt väkeä seuraamaan kuinka operaatio edistyy. Viimein mies kahlaa takaisin rantaan, sylkee ja pärskii vettä, kiroileekin kai (kaikki tapahtuu vietnamiksi, niin en voi olla asiasta täysin varma..) ja kalastus voi jatkua. Väki hajaantuu, kukin tahoilleen. Muovijoutsenien parvi kauempana kelluu tyynen rauhallisena kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.

About tuutuutuu

-Photos and Soundscapes from our journey in Indochina-
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

7 Responses to the fishermen

 1. Mahtava idea tällainen ääniblogi. Äänet vievät jotenkin ihan uudella kolmannella tasolla matkojen päähän. On kuvat, sanat ja ääni. Mekin olemme ottaneet matkoilta pieniä videon pätkiä ja ne ovat oikeastaan olleet tosi kivoja. Miten sitä muuten osaisi palauttaa mieleen vaikka moskeijoiden rukoushuudot. Kiitos 🙂

 2. tuutuutuu says:

  kiitos! ja kiva kun tykkäsit. Ääni tosiaan palauttaa välittömästi siihen tilanteeseen ja tunnelmaan. se virkistää muitakin aisteja, muistaa valon, hajut ja ilman lämpötilan..
  Istanbulista muistankin muuten nyt ne rukoushuudot;)

 3. sara says:

  this is a brilliant idea, i love the soundscapes to your stories, i feel extremely close!

 4. kitchu says:

  i love hearing the sounds with the photos!

 5. tuutuutuu says:

  sara & kitchu, thank you! we are very happy to hear you like it:)

 6. Päivi says:

  Hienoja tuokiokuvia saat tekstilläsi jo luotua, äänet vielä täydentävät niitä. Kiitos 🙂

 7. tuutuutuu says:

  kiitos Päivi 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s